Боруся Мьонхенгладбах

Боруся Мьонхенгладбах

Борусия Мьонхенгладбах е немски тим от град Мьонхенгладбах, провинция Северна Вестфалия, познат с прякора „жребците“. Борусия Мьонхенгладбах е един от най-известните, най-подкрепяните и най-успешните немски клубове. Той е сред най-популярните и успешни клубове в страната. Неговите 30 000 члена му осигуряват мястото на четвъртия по големина клуб в Германия. Отклонявайки се от професионалното звучене на футбола, интересен факт е силната дружба, която сплотява привържениците на „жребците" и тези на Ливърпул. Тази дружба датира от 1973 г., когато двата отбора се срещат на финал за Купата на УЕФА. Ражда се традиция ежегодно фенове на двата отбора да пътуват за важни срещи на своите побратими. След ужасяващата трагедия „Хилзбъро", случила се на 15 април 1989 г., ултрасите на Борусия Мьонхенгладбах даряват значителна сума пари на открития фонд за събиране на средства за близките на всички жертви.

Първообразът на Борусия Мьонхенгладбах е малка асоциация на няколко млади мъже, която се подвизава под името ФК Германия Мюнхен-Гладбах от градския район Ейкен. Асоциацията е основана в края на 1899 г., а бъдещият немски отбор Борусия Мьонхенгладбах е основан на 1 Август 1900 г. и директно започва участието си в местната лига - Райн-вестфалската дивизия. Името „Борусия" е типично наименование за много от клубове в Германия. Тимът е първият немски отбор със собствен талисман - Бах Пчелата, която подкрепя отбора от над 50 години.

Новосформираният футболен клуб Борусия Мьонхенгладбах убедително се изкачва към почетните места в дивизията и през 1912 г. вече е на финал, който за съжаление е загубен от ФК Кьолн с 2:4. През 1919 г. Борусия Мьонхенгладбах се слива с гимнастическия клуб Турнферайн Германия 1889, като трансформираният отбор взема името Ферайн фюр Турн-унд Разенспорт Мюнхен-Гладбах. През 1920 г. тимът е отново на финал, но този път ФК Кьолн не успява да спре устрема на отбора към първото място. И титлата вече е в ръцете на Ферайн фюр Турн-унд Разенспорт Мюнхен-Гладбах.  на следващата година ФфТуР стига отново до финала на Лигата за Западна Европа, но този път побеждава ФК Кьолн с 3:2. През 1921 г. футболистите са в бясна надпревара в първият си мач от националните плейофи, но за съжаление се предават пред натиска на ШпФгг Грютер Фюрт и губят с мощното 7:0. Същата година те напускат гимнастическия клуб и формират Борусия ФФЛ Мюнхен-Гладбах.

Историята на Борусия Мьонхенгладбах продължава да се пише и там под 1932 г. е записано обединяване за кратко със СК Мюнхен-Гладбах. До август 1934 г. отборът играе като Борусия СК Мюнхен-Гладбах и се  класира за местната Гаулига, която е една от 16-те топ дивизии по време на Третият Райх. Едва през 1952 г. сегашният тим Борусия Мьонхенгладбах влиза в Оберлига Запад.

Идва 1960 г. и с нея се зареждат дни на радост, които Борусия Мьонхенгладбах ще запомнят с първия си спечелен трофей, след като побеждава с 3:2 Карлсруе СК на финала на Купата на Германия. През 1961 г. отборът вече официално настоящето си име - Борусия Мьонхенгладбах. За съжаление натрупаните успехи и слава не са достаъчни, за да може клуба да си спечели промоция за новосформираната през 1963 г. Бундеслига и това е причината отборът да остане да се състезава във Втора дивизия.

Тази драма трае две години, докато 1965 г. и Борусия Мьонхенгладбах да спечели мечтаното от много време място в Първа Бундеслига. Редом до него в надпреварата е и сегашният гранд Байерн Мюнхен. Тези два клуба по-късно ше се борят за надмощие в Германия. Враждата между тях се ражда през 1969 г., когато Байерн Мюнхен отмъква титлата на Борусия Мьонхенгладбах.

Както всеки един друг футболен отбор, така и Борусия Мьонхенгладбах има своята златна ера. Това са 70-те години на миналия век. Тогава Борусия Мьонхенгладбах е под наставничеството на Хенес Вайсвайлер. Благодарение на треньорските му умения, отборът и футболистите показват силен и атрактивен футбол. Това спечелва сърцата на фенове от цяла Германия. Още 1970 г. Борусия Мьонхенгладбах грабва титла, после още една през 1971 г. С тази серия „жребците“ се превръщат в първият в Бундеслигата отбор, успял да защити титлата си. След тях Байерн се превръща в първият клуб спечелил три поредни титли, като Борусия завършва на една точка зад тях през 1974 г.

Почетните първи места и титлите от 1975 г., 1976 г. и 1977 г. също са записани на Борусия Мьонхенгладбах. Това на родна сцена. На европейската сцена Борусия Мьонхенгладбах също има с какво да се похвали. Отборът е на финал за Европейската Купа през 1977 г., загубен от ФК Ливърпул.  Обаче е горд притежател на Купата на УЕФА за 1975 г. и 1979 г., но не крие и загубите на такава през 1973 г. и 1980 г. Равносметките от това десителите са 8 трофея и три изгубени финала на Европейско ниво. На сметката на клуба има дори и една награда за най-добър футболист на Европа, спечелен от Алан Симонсен. През 1977 г. Борусия Мьонхенгладбах печели петата си титла на Германия, както и правото да носи две звезди над герба си.

Със загубеният финал за Купата на УЕФА през 1980 г. се зареждат още тежки загуби за Борусия Мьонхенгладбах. 80-те години на ХХ век са белязани от финансова нестабилност и наложителната разпродажба на основното ядро от футболисти. Осезателно се усеща липсата на доказани треньори като Хенес Вайсвайлер и Удо Латек. Борусия Мьонхенгладбах не успява да се задържи на върха, но все пак успява да се задържи в горната половина на таблицата. През 1984 г. клубът взема участие в четиристранно състезание за шампионската титла, завършвайки на една точка пред Байерн Мюнхен. За съжаление през тази футболна кампания Борусия Мьонхенгладбах отпада на финала за Купата на Германия от Байерн Мюнхен.

Деветдесет години на миналия век също са позорни и едва ли някой от клуба или феновете иска да си спомня за тях. Нивото на игра е под всякаква критика и Борусия Мьонхенгладбах се мъчи в дъното на таблицата. Последната им година като носители на купата на страната им е 1995 г. Следва отпадане от елитната лига на Германия и преминаване във Втора Бундеслига, където Борусия Мьонхенгладбах прекарва два сезона. Завръщането на отбора в редиците на шампиопните не е подплътено с успехи и в един момент може би се оказва незаслужено. Дори мениджъри като Дик Адвокаат и Хорст Кьопел не успяват да съвземат отбора.

Изключително големи надежди връхлитат Борусия Мьонхенгладбах през лятото на 2006 г., когато към клуба е привлечен легендарният футболист на Германия и Борусия Мьонхенгладбах Юп Хайнкес. Той поема контрола над отбора, но за огромно съжаление на всички и подобно на именитите си предшественици, претърпява пълен крах. Може би единственото положително нещо през тези години е започналото стабилизиране на финансовото положение в клуба. Но това не е достаъчно Борусия Мьонхенгладбах да се задържи сред елитните отбори и тимът отново изпада във Втора Бундеслига, където престоява една година.

За да докажат финансовата си стабилност, Борусия Мьонхенгладбах издигат ново съоръжение, което да бъде тяхния нов официален стадион – Борусия-Парк, с тотален капацитет от 59,771 души (54,067 за Бундеслигата и 46,249 за международни мачове). Клубът дълго време е играл на много по-неподходящия Бьокелберг с капцитет от 34,500 души. С отварянето на новия стадион се отварят вратите на клуба за по-голяма печалба от билети и по-добри времена. Въпреки всичко през сезон 2006/07 „жребците“ отново отпадат във Втора Бундеслига след като в 31-вия кръг губят от Щутгарт с 1:0.

Обобщено по години, титли и успехи, футболната история на клуба звучи така:

Шампион на Германия – 5 пъти: 1969/70, 1970/71, 1974/75, 1975/76, 1976/77

Шампион на Втора Бундеслига – 1 път: 2007/08

Носител на Купата на Германия – 3 пъти: 1960, 1973, 1995

Носител на Суперкупата на Германия – 1 път: 1977

Носител на Купата на УЕФА – 2 пъти: 1975, 1979

Финалист за Купата на УЕФА – 2 пъти: 1973, 1980

Финалист за КЕШ – 1 път: 1977