Астана

Астана

ФК Астана е казахстански футболен клуб от гр. Астана. Президент на отбора е Саян Хамитзанов. Тимът е основан през 2009 г. от обединилите се „Мегаспорт“ и ФК „Алма-Ата“. Първоначално името му е било Локомотив и това е останало така до 2011 г. Астана е отборът, който трябваше да срещне ЦСКА в първия квалификационен кръг на Лига Европа, но заради отказа на „армейците” му се наложи да или да играе срещу Ботев (Пловдив) или да спечели служебно сблъсъка, в зависимост от решението на УЕФА. Аксана играе домакинските си мачове със сини екипи на стадион „Астана Арена”, който е с капацитет от 30 254 места. Клубът се финансира от Казахстанските железници. В лигата Аксана има изиграни общо 116 мача, в които има 63 победи, 22 равенства и 31 загуби. За купата на Казахстан Аксана изиграва 17 мача, в които има 12 победи, 2 равенства и 2 поражения. За Суперкупата на Казахстан има 1 мач с 1 победа.

Първият треньор в историята на клуба е Вадиг Масудов. Неговото пребиваване на Астана Арена обаче е кратко и скоро е сменен от Сергей Юран. Новият наставник на клуба Юран подсилва отбора с бившите си съотборници от Спартак Москва Егор Титов и Андрей Тихонов. Освен тях, към отбора се присъединяват Патрик Овие и Андрей Карпович. В началото на своята футболна история Аксана записва един почти успешен футболен сезон – кампания 2008/09 завършва с класиране на второ място. Сътресение за отбора е напускането на Титов и Тихонов в началото на 2010 г., тъй като не им харесва фактът, че имат неплатени заплати. След Юран затреньор на Аксана е определент Холгер Фах. Сезон 2009/10 Аксана приключва четвърти в крайното класиране.

Понастоящем Аксана е воден от чеха Мирослав Беранек и заема второто място на първенството в Казахстан след изиграни 15 кръга. Клубът стига до участие в Лига Европа, след като печели за първи път Купата на Казахстан през 2014 г. под ръководството на Станимир Стоилов. Също под негово ръководство отборът за първи път влиза в групите на Шампионска лига, като заедно с това става първият казахстански отбор, който ще играе в групите на Висшата лига на Казахстан.

Успехите на Аксана по години и титли се подреждат така:

Шампион: – 2014

Вицешампион: – 2009, 2013

Купа на Казахстан:

Носител: – 2010, 2013

Суперкупа на Казахстан

Носител: – 2011

Финалист: – 2013