Легенди >> Сократес

Сократес

Сократес

Сократес Бразилейро Сампайо де Соуза Виейра де Оливейра или по-известен само като Сократес или като доктор Сократес, е бразилски футболист, един от редките случаи на брилянтни футболисти с више образование - по професия той е лекар. Сократес ще се запомни и като един от малкото футболисти, употребяващи огромни количества алкохол и цигари. Като футболист е пушил по 20 цигари на ден. Докато играе футбол, той се дипломира и като лекар, заради което още тогава получава прякора Доктор Сократес с ударение на буквата о.

Но независимо, че Сократес е дипломиран доктор по медицина, животът му е доста противоречив - никога не е криел, че обича да пуши и да пие. Сократес е онази футболна легенда, която се бореше с военната хунта в Бразилия през 70-те и 80-те години на ХХ век. Никога не е криел, че идолите му са Фидел Кастро, Че Гевара и Джон Ленън. Сократес е на ти с политиката. Независимо, че в Бразилия цари диктатура, той се придържа към радикално леви възгледи. Дори си пуска по-дълга коса и брада, за да прилича на кумира си Че Гевара. Иначе името Сократес, в най-добрите му дни, е било синоним за романтиката във футбола – красива игра, без значение от резултатите, без цинизъм и мръсни номера и без да обръща внимание на комерсиалното.
Бразилската легенда Сократес е роден в Белем на 19 февруари 1954 г. Баща му Раймундо, иначе обикновен данъчен агент, е голям чудак, библиофил и поклонник на древногръцките мислители. Кръщава първите си трима сина Сократес, Состенес и Софоклес. На четвъртия му провървява - през 1994 г. става световен шампион с Бразилия, което не се удава на батко му.

Първият стъпки на малкия Сократес към големия футбол са с "Рано де Оуро". Тогава той е на 11 години и даже няма футболни обувки. Когато става на 16 години, той решава да се отдаде на медицината и влиза във футболния отбор на колежа "Мариста". Треньорът се мести в младежкия отбор на "Ботафого" и взема там най-добрите си четирима играчи, между които е и Сократес. Тогава е вече 188 см, към които прибавя постепенно още 5, но тежи по-малко от 70 кг.

За начало на професионалната кариера на Сократес се счита обличането му на фланелка за Ботафого през 1974 г. Там играе до 1978 г., когато преминава в Коринтианс, където се превръща в истински идол. За 6 сезона в този тим, Сократес изиграва 297 мача и вкарва 172 гола. В автобиографията му са записани и три национални титли - през 1979 г., 1982 г. и 1983 г. През 1982 г., по негова идея, играчите излизат за мач с фланелки с надписи: „Искам да гласувам за моя президент!” и така спомага за проведените през 1984 г. първи избори в Коринтианс, след като военните идват на власт в страната през 1964 г.

През сезон 1984/1985 Сократес се изявява за Фиорентина в Серия А. Както той сам споделя, животът в Европа не е за него. След като се проваля в Италия, Сократес се прибира в Бразилия и играе за Сантос и Ботафого, преди да се откаже през 1989 г.
Петнадесет години след като се е отказал от футбол, вече 50-годишен, Сократес прави краткотраен опит да се завърне на терена с аматьорския английски Гарфорд Таун, където записва 10 минути игра.

Кариерата му за националния отбор на Бразилия започва на 17 май 1979 г., когато той дебютира срещу Парагвай. Оттогава изиграва за страната си общо 60 мача, в които отбелязва 22 гола. Участва на световните първенства през 1982 г. и 1986 г. като през 1982 г. е капитан на националния отбор. 
Звездата на легендарният футболист Сократес изгасва на 4 декември 2011 г. след усложнение в здравословното му състояние. Сократес умира от септичен шок в болница в Сао Пауло, ден след като е постъпил в нея.