Легенди >> Салваторе Скилачи

Салваторе Скилачи

Салваторе Скилачи

Салваторе Скилачи, познат с прякорите Тото или Тото Скилачи, е италиански футболист, определен да се състезава на поста централен нападател. Салваторе Скилачи е роден на 1 декември 1964 г. в град Палермо, Италия. Салваторе Скилачи е картотекиран в Месина, с който става голмайстор на Серия „Б”, в Ювентус, с който грабва купата на УЕФА през 1990 г., и в Интер. Сред футболните качества на Салваторе Скилачи доминира едно – умението му да бележи голове, което е гаранцията за неговия успех. Салваторе Скилачи е носител на Златната топка за 1990 г.

Професионалната кариера на Салваторе Скилачи стартира през 1982 г. с картотекирането му във ФК Месина. От 1982 г. до 1988 г. Скилачи изиграва 219 мача, в които реализира 61 гола. През сезон 1988 г. – 1989 г. Салваторе Скилачи бележи 23 гола в Серия В за друг сицилиански тим - Месина. От 1989 г. италианският нападател е трансфериран в италианския футболен гранд Ювентус, където остава да се състезава до 1992 г. Ювентус привлича Скилачи с намерението да го ползва като разменна монета, тъй като целта на Старата госпожа е друг нападател - бразилецът Мюлер. Оказва се, че Салваторе Скилачи етрябвало да играе в Торино. Все пак замисълът не се осъществява и Скилачи остава в Ювентус, като успява да спечели своите 15 минути слава – за тридесет изиграни срещи в Серия А бележи 15 гола, печели Купата на Италия и Купата на УЕФА. Като състезател на Ювентус Салваторе Скилачи взема участие в 90 мача и отбелязва 26 гола. В периода 1992 г. – 1994 г. Скилачи бележи за футболния клуб Интер. Изиграва 30 мача като отбелязва 11 гола. Финалът на своята футболна кариера Салваторе Скилачи слага през 1999 г. като футболист на японския Джубило Ивата, където играе от 1994 г. до 1999 г. и записва във футболната си автобиография 78 мача и отбелязани 56 гола. След края на състезателната си кариера Салваторе Скилачи основава школа за деца в родния си град Палермо. През октомври 2003 г. гостува в България с отбора на италианските ветерани. 

Салваторе Скилачи трудно се налага в националния отбор по футбол на Италия. Има едно участие на световно първенство и то е през 1990 г. Заслугата за това е натиска на общественото мнение над тогавашния наставник на тима Адзелио Вичини. Решението на Вичини се оказва правилно и доверието в Салваторе Скилачи е оправдано – той става звезда на първенството. В първия мач срещу Австрия влиза резерва, за да и бележи победно за 1:0. Скилачи вкарва цели шест гола и става голмайстор на шампионата, като получава призванието за един от най-добрите играчи. До 1991 г. има 16 мача в националния отбор на своята страна с отбелязани общо 7 гола.