Български легенди >> Димитър Якимов

Димитър Якимов

Димитър Якимов

Димитър Николов Якимов - Митата е бивш български футболист, играещ на поста нападател. Той е велик нападател на клубно и национално ниво, наричан „поетът на футбола” заради невероятния си дрибъл и усет към гола. Митата е роден на 12 август 1941 г. в село Шлегово, днес принадлежащо към Република Македония. Димитър Якимов е отличен за заслужил майстор на спорта през 1965 г., един от изявените български футболисти, славещ се с отлична техника, добри организаторски и реализаторски способности, коректен на терена. Христо Стоичков определя футболното чудо Димитър Якимов за човекът, от когото се е вдъхновявал с детството си. Във футболната си кариера Димитър Якимов е бил картотекиран състезател на два клуба - Септември (София) и ЦСКА Септемврийско знаме. Той е европейски шампион за юноши-старша възраст през 1959 г. След като приключва кариеарата на футболист, Димитър Якимов-Митата запова работа като треньор - на Олимпик (Тетевен), в Берковица, както и 4 години в Кипър и в Кувейт.

Страстта към футбола се разгаря в Димитър Якимов-Митата още в детските му години. Игрите в столичния квартал Коньовица са били ритане на топка от сутрин до вечер. От играта Митата се запалва по футбола толкова сериозно, че в един момент се озовава в школата на Септември (София), където първи треньор му е Серги Йоцов. На 17 години Димитър Якимов-Митата вече е картотекиран футболист в мъжкия отбор на Септември. Сезон 1959/1960 е съпрводен с победи за Димитър Якимов и клубния му тим – грабват националната купа, а в „А“ група се класират на престижното пето място. По време на този сезон Митата изиграва 21 мача и отбелязва 10 гола.

През 1960 г. Димитър Якимов вече е привлечен в ЦДНА, където изпълнява съветите и наставленията на Крум Милев. Митата носи клубната фланелка до края на кариерата си – цели 14 години. Несъмнено това е най-големият удар за него – през 1974 г., все още ненавършил 30 години, Димитър Якимов-Митата е обявен за пенсионер от треньора си д-р Стефан Божков и е принуден да се оттегли от футбола.

Като цяло кариерата му на клубно ниво е окичена с доста победи. С тима на ЦСКА Димитър Якимов-Митата достига полуфинал за КЕШ през 1967 г. Отново със същия тим Митата е шампион в клубните първенства през 1961 г., 1962 г., 1966 г., 1969 г., 1971 г., 1972 г. и 1973 г. Димитър Якимов и ЦСКА грабват купата през 1961 г., 1965 г., 1969 г., 1972 г., 1973 г. и 1974 г.  Димитър Якимов-Митата е титулуван за голмайстор на първенството през 1971 г., когато реализира цели 26 гола за ЦСКА. Димитър Якимов-Митата изиграва за ЦСКА в „А“ група 287 мача, в които записва 141 гола. На европейската сцена със своя тим ЦСКА Димитър Якимов-Митата изиграва 32 мача и вкарва 12 гола - 24 мача с 8 гола в КЕШ и 8 мача с 6 гола в КНК.

Димитър Якимов-Митата разбираемо е бил част и от националния отбор на страната ни. За него Митата облича националния екип, за да вземе участие в 67 мача, в които реализира 9 гола. За съжаление кариера му е прекратена преждевременно в началото на 70-те, въпреки че той нито е контузен, нито със западащи умения. Но несъмнено неговата е заслугата за най-важните победи на българският национален отбор през 60-те години. На сметката на Димитър Якимов-Митата е записан победният гол за България в последния мач срещу Франция на квалификациите през 1961 г. в Италия за Световно първенство. Митата осигурява на България първо участие във финали на световно първенство по футбол. В Италия очевидно на Митата му върви, защото отново там, през 1965 г., неговият прецизно дълъг пас преминава през цялата белгийска защита и достига до Георги Аспарухов на чиста позиция, за да осигури друга голяма победа, която осигурява на България на място на финалите на Световното Първенство в Англия. Обобщението за неговото представяне на национално ниво е: световно първенство по футбол в Чили през 1962 г. с 1 изигран мач, световно първенство по футбол в Англия през 1966 г. с изиграни 3 мача, световно първенство по футбол  в Мексико през 1970 г. с участие в 2 мача, както и участие в Олимпиадата през 1960 г.