Легенди >> Юрген Клинсман

Юрген Клинсман

Юрген Клинсман

Юрген Клинсман е немски футболен мениджър и бивш футболист, част от Германския национален отбор спечелил Световното първенство по футбол през 1990 г. и Европейското първенство по футбол 1996 г. Юрген Клинсман е един от най-добрите нападатели на Германия през 90-те години. Клинсман е роден на 30 юли 1964 г. в Гьотинген, Баден-Вюртемберг. Юрген Клинсман е голмайстор на Бундеслигата през 1988 г. и футболист № 1 на Германия през същата година.

Юрегн Клинсман навлиза в света на футбола като започва тренировки на осем годишна възраст. През юношеските си години попива и развива умения на всеки един пост, включително и като вратар. Професионалната си кариера Юрген започва на седемнадесет годишна възраст в Щутгарт Кикерс, който в онези години се състезава във Втора Бундеслига. През 1984 г. Клинсман се присъединява към по-реномирания градски съперник и дългогодишен участник в Първа Бундеслига тим на Щутгарт. С фланелката на този тим Клинсман е финалист през 1989 г. Западногерманският футболист е играч още и на ТБ Гинген, Гайслинген, Интер-Милано и Монако – Франция. Състезавайки се за Интер, Клинсман става носител на купата на УЕФА през 1991 г.

Юрген Клинсман дебютира за националния отбор на Германия е през 1987 г., като записва общо 108 участия, в които отбелязва 47 гола. Това му постижение го нарежда на второ място по брой изиграни срещи във вечната ранглиста на „Бундестима“ след Лотар Матеус. Юрген взима участие в Летните олимпийски игри през 1988 г., на които печели бронзов медал. В автобиографията му е отбелязано, че е първият състезател участвал на три европейски първенства – Евро 1988, Евро 1992 и Евро 1996. От Евро 1992 Клинсман си тръгва без приз, но на Евро 1996 триумфира с европейската титла след „златния гол“ на Оливер Бирхоф и победа с 2:1 над Чехия. Клисман е ключова фигура и изиграва важна роля и за спечелването на Световното първенство през 1990 г., на световното първенство по футбол през 1994 г. и на това през 1998 г.

След приключване на състезателната си кариера, Клинсман не напуска света на футбола. Той е поканен да прави консултации по спортен маркетинг в Съединените щати, като работи предимно с отбора на Лос Анджелис Галакси. Изграждането на образа му като треньор стартира на 26 юли 2004 г., когато се завръща в Германия, за да поеме поста на старши треньор на Бундестима, освободен след напускането на Руди Фьолер. Клинсман се заема да вдъхне нови сили на отбора като залага на по-млади футболисти. За свой помощник назначава бившия си партньор в атака от националния отбор Оливър Бирхоф. По време на подготовката за Световно първенство през 2006, Клинсман получава критики заради защитния футбол, който специалиста се опитва да наложи. Пътят му като треньор е с възходи и спадове, но все пак той отвежда отбора си до победи. След края на първенството на Юрген Клинсман е връчен орден Федерален кръст за заслуги, а легендата Франц Бекенбауер декларира желанието си да го види с продължен договор. Клинсман отказва да поднови договора си и на 12 юли 2006 г. напуска треньорския пост. Нследява го неговия доскорошен помощник Йоахим Льов. През юли 2008 г. Юрген Клинсман отново се връща треньорската си професия като заема овакантеното от Отмар Хицфелд място и поема тима на Байерн Мюнхен. С това кариерата му на треньор не приключва, като от 2011 г. води отбора на САЩ като старши треньор.