Легенди >> Пеле

Пеле

Пеле

Роденият на 23 октомври 1940 г. в Треш Корасоинш, щата Минаш Жерайш, Едсон Арантеш до Нашсименто, по-известен с псевдонима си Пеле, е легендарен бразилски футболист, нападател, определен от Международната футболна федерация (ФИФА) за най-добрия футболист на XX век. Баща му е професионален футболист, чиято кариера бива прекъсната заради сериозна травма в коляното. Пеле израства в бедност в град Бауру, където започва да играе в аматьорски футболни отбори. Едва на 9 години, неразделен с радиото, по което слуша финала на Мондиал 1950, който Бразилия губи, той се кълне със сълзи на очите, че ще докара някой ден купата в своята страна.

„Кралят Пеле” определено не е бил нито най-високият, нито най-тежкият, нито най-бързият на терена, но въпреки това в два от три случая той успява да надделее над най-тежкия, над най-високия, над най-бързия. Конфронтаците на терена никога не са били по вкуса му и всеки път, когато усеща, че това ще се обърне в негов минус, той ги избягва, така както му нарежда интелигентността. Навярно затова е възприеман за „Кралят на футбола”. Пеле е определен единодушно за най-добрия футболист на всички времена, независимо, че в отделни периоди от развитието на футбола, е сравняван с Гаринча, Бекенбауер или Марадона. Пеле е универсален футболист, съчетал в себе си всички необходими качества за един изцяло завършен състезател.

„Кралят на футбола” Пеле започва кариерата си на 15 години в младежкия отбор на Сантош, където играе до 1974 г. След това играе три сезона /до 1977 г./ за футболния клуб Ню Йорк Космос. Пеле преминава в основния отбор на Сантош още на следващата година от приемането му и едва 16-годишен, става голмайстор на бразилския шампионат. Десет месеца след подписването на първия си професионален договор, Пеле е включен в националния отбор на Бразилия. С националния отбор на страната Пеле става трикратен световен шампион - през 1958 г., 1962 г. и 1970 г. На световното футболно първенство в Швеция през 1958 г. , 17-годишният Пеле печели за първи път световната купа с отбора на страната си, като вкарва два гола във финалния мач. Така се превръща в най-младият футболист, печелил световно първенство по футбол.

С фланелката на Бразилия Пеле печели още две световни първенства - през 1962 г. и през 1970 г. Статистиката показва, че до 1974 г. Пеле отбелязва 1087 гола в 1120 изиграни мача за своя отбор Сантош. На 19 ноември 1969 г. на стадион Маракана отбелязва своя гол номер 1000. По този повод в Бразилия е издадена специална пощенска марка, а президентът обявява деня за празник.

Легендарният бразилски футболист Пеле прекратява спортната си кариера в Ню Йорк, с демонстративен мач на 1 октомври 1977 г. между Ню Йорк Космос и Сантос. На финала на активното си спортуване, Пеле е записал 1281 гола в 1363 изиграни професионални футболни срещи. В 92 участия в бразилския национален отбор Пеле вкарва 77 гола.

Кариерата на Пеле като футболист приключва, но той оставя спорта неизменна част от живота си. През 1994 г. новият бразилски президент Фернандо Енрике Кардозо избира Пеле за спортен министър.

Пеле определено е „следата” във футбола, която никой не може да игнорира, макар че мнозина са се опитвали да я заличат. Именно Пеле е определян за човека, който е успял да демонстрира художествените ценности на футбола. 

See video